Nemzetközi szikvizes Konferencia

Projektünk lehetőséget ad arra, hogy egy nemzetközi konferenciát szervezzünk a szakma hazai és más országokban tevékenykedő vállalkozásainak részvételével, amelynek megrendezésére készülünk júniusban Gyulán.

Az Ipartestületek Országos Szövetségének tagja, a Békési Ipartestület a szikvizes tagozatát kibővítve az ország más részein tevékenykedő kollégákkal már második éve egy projektet hajt végre a szikvízkészítő szakmában a szakma továbbfejlesztése, technológiai modernizálása és a hazai és külföldi népszerűsítése érdekében. A szakma előtt köztudott, hogy a szikvíz, ez a magyar találmányon alapuló, hungarikumnak nyilvánított termék egy mintaszerű példája annak, hogyan lehet egy hagyományosan magyar ipari értéket mind Magyarországon, mind határainkon túl is meghonosítani. Sőt, ebben a szakmában a hazai gazdasági érdekek szélesítésének lehetősége is adott, és a magyar fogyasztói kultúrát is terelni lehet ebbe az irányba. A szikvíz ugyanis egy egészséges ital, megfelel az előállítási módja a napjainkban aktuális, zöldgazdaságot hangsúlyozó és a környezetet kímélő előírásoknak. Szerves kapcsolatba tud kerülni a lakossági és turisztikai igényeket is megjelenítő szálloda- és éttermi iparral.
 
A fenti célkitűzéseket, képzési irányokat már több hazai összejövetelen népszerűsítettük eddig, a képzési anyagok kialakítása és képzések megtartása is folyamatban van. A projekt lehetőséget ad arra is, hogy egy nemzetközi konferenciát szervezzünk a szakma hazai és más országokban tevékenykedő vállalkozásainak részvételével. Ettől a konferenciától azt reméljük, hogy segít felmérni más országok tapasztalatait, a szakma nemzetközi terjeszkedésének lehetőségeit is.
 
Ennek érdekében konzorciumi partnerünkkel, a HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központtal közösen 2022. június 10-11-én, pénteken és szombaton egy nemzetközi konferenciát szervezünk Gyulán, a Park Hotelben.
 
Az első napon, június 10-én 15.00 órakor megnyitjuk a konferenciát és 17.00 óráig zajlanak a nemzetközi konferencia első napjának előadásai, amit egy közös vacsora követ. A programot színesíti a szekszárdi Muslinca Kórus műsora, akik bordalokat adnak elő, majd a résztvevő szikvízgyártók felvonulnak a gyulai sétálóutcán található Világórához, ahol ünnepélyesen megtöltik a Jedlik Ányos Szikvízkészítő Lovagrend 236 literes Guinness-rekorder Barátság Poharát. Hangulatos baráti beszélgetésekre és szakmai tapasztalatcserére is alkalmat ad, hogy az így elkészített fröccsöt a helyi lakossággal és a városba látogató vendégekkel közösen fogyasztjuk el. A résztvevő szódás vállalkozásokat arra kérjük, hogy legalább 1 megtöltött szódásüveget hozzanak a saját termékükből, hogy azt mindenki saját maga ünnepélyesen beletölthesse a Jedlik Ányos Szikvízkészítő Lovagrend Barátság Poharába június 10-én este.
 
A konferencia második napján, június 11-én folytatódnak a szakmai programok, a pontos előadáscímekről hamarosan küldünk Önöknek tájékoztatót. Valamint a nap során 10.00 órától 15.00 óráig a szikvizes szakmával összefüggésben lévő gyártó cégek kiállítását rendezzük meg ugyanazon a helyszínen, a gyulai Park Hotelben, lehetőséget biztosítva a szikvíziparral kapcsolatos (műszaki berendezéseket, egyéb felszereléseket stb. gyártó) cégek bemutatkozására is.
 
 
Minden szikvizes vállalkozót örömmel látunk nemzetközi konferenciánkon.
 


Tartalomhoz kapcsolódó dokumentumok

Meghívó a Szikvizes Konferenciára